Helsingin Energia kauppaa aurinkopaneeleita. 3kW edestä paneeleita saa 9500 euron hintaan. Saksassa aurinkosähkö tuottaa aurinkoisina päivinä sähköä niin, että kapasiteettikerroin on noin 10%. Suomessa kerroin jäänee alhaisemmaksi, mutta ollaan optimisteja ja käytetään tuota arviota. Ts. HELEN:n toimittama paketti maksaa noin 32000 toimitettua keskimääräistä kilowattia kohden. Vastaava arvio myöhästyneestä Olkiluodon voimalasta on noin 5300 euroa ja se tuottaa sähköä ilman säävarausta. Suurin osa tästä aurinkosähköstä tuotetaan kesällä ja jos tarkistamme pohjoismaisen voimajärjestelmän tilan, huomaamme, että päällä on noin 40GW sähkötehoa, josta fossiilista on ehkä 6-7 GW eli alle 20%.

Tästä tupruttelusta suuri osa on lämmön ja sähkön yhteistuotantoa jota aurinkosähkö ei helposti korvaa. Jos nyt kuitenkin fantasioidaan, että se korvaa fossiilista, jonka päästöt ovat 500 g CO2/kWh ja paneelien omat elinkaaripäästöt olivat (Suomessa) 100 g CO2/kWh paneelit voivat välttää noin 25 tonnia CO2 päästöjä noin 25 vuoden aikana.  Hiilidioksidi tonnin hinta on siis helposti yli 400 euroa. (Tämä on kustannus, jolla joku toinen ostaa samaan aikaan kasan hiiltä, jonka polttaminen tuottaa noin 20 tonnia hiilidioksia.)  Sähkön päästöintensiteettí pohjoismaissa on muuten kesällä lienee jossain 150 g CO2/kWh nurkilla eli jos aurinkosähkö korvaa keskimääräistä töpselisähköä, päästövähennystä kertyy ehkä joitain kymmeniä grammoja kilowattituntia kohden jolloin hillidioksiditonnin hinta nousee tuhansiin euroihin.

Tässä on siis mitä suurimmassa määrin kyse ilmaston kannalta täysin marginaalisesta asiasta, jolla HELEN rahastaa hyväntahtoisia, mutta laskutaidottomia asiakkaita. Toki osa näistä asiakkaista voi hakea imagon kohennusta johon kallis, mutta jokseenkin hyödytön paneeli sopii yhtä hyvin kuin mikä tahansa muukin statussymboli. Taloudellisesti tuo investointi ei maksa itseään koskaan takaisin.