Maailmanpankki julkaisi raportin siitä kuinka nykytrendeillä suuri osa ihmiskuntaa elää ilman asiallisia teholähteitä vielä kaukana tulevaisuudessa. “Global Tracking Framework” raportissa todetaan mm. tylysti:

  • “Business as usual will not remotely suffice to achieve the goals of Sustainable Energy for ALL (SE4ALL) initiative.”
  • “1.2. billion people – almost the population of India – don’t have access to electricity, 2.8 billion have to rely on wood or other biomass to cook and heat their homes.”
  • “While renewable final energy consumption grew at 2 percent annually over 1990-2010, this was only slightly ahead of the 1.5 percent annual growth rate in total final energy consumption. As a result, the corresponding share of renewable energy increased only slightly from 16.6 percent in 1990 to 18.0 percent in 2010.”

Ohessa kuva raportin sivulta 34. Siinä näytetään uusiutuvien osuuden kehitys viimeisten vuosikymmenien ajalta ja näytetään projektiot siitä missä joidenkin visioiden mukaan pitäisi olla tulevaisuudessa. Tämä on huono vitsi.
RES_Share_Historical_vs_future_WorldBank2013

Moni puhuu siitä kuinka energiankulutus ei saisi enää nousta. Tällöin hiilettömän kapasiteetin nousu ei hukkuisi näin nolosti kulutuksen kasvun alle. Tämä argumentointi kuitenkin unohtaa sen, että suurin osa kulutuksen kasvusta tapahtuu köyhissä maissa ja siellä se liittyy tiiviisti hyvinvoinnin lisääntymiseen. Vaatimus siitä ettei energian kulutus saa nousta on huonosti kätketty vaatimus köyhien tyytymisestä köyhyyteensä. En tunne esimerkkiä, jossa maa olisi noussut köyhyydestä ilman merkittävää energiankulutuksen nousua. Erinomainen gapminder.org sivusto antaa kaikille mahdollisuuden tarkistaa näitä asioita. Tässä esimerkiksi esitys siitä kuinka energiankulutus, bruttokansantuote per henkilö, lapsikuolleisuus, ja maanviljelyksen osuus BKT:sta suhtautuvat toisiinsa. Pallon väri indikoi lapsikuolleisuutta ja pallon koko maanviljelyksen osuutta. “Parhaat” yhteiskunnat ovat niitä joiden pallo on korkealla (korkea BKT) ja pallo on pieni ja sininen. Jos joku haluaa uskoa siirtymään kurjuudesta vaurauteen ilman energiankulutuksen kasvua, hänen tehtävänään on osoittaa kuinka se tapahtuu. Mikäli köyhemmät maat eivät tähän usko, heillä on hyvät syyt skeptisyyteensä.

Jos muuten katselen noita gapminderin lukuja ja asetan tavoitteeksi, että maailmassa kaikilla on BKT noin tasolla 15000 $ (kolmasosa meidän BKT:stä), niin energiankulutus voisi realistisesti olla ehkä 3 toe per henkilö (kenties vähän alle). Jos ihmisiä on 9 miljardia, tämä vastaa noin 1100 EJ kulutusta. Tällä hetkellä kulutus on noin puolet tuosta. Lapsikuolleisuus taas kertoo mm. seuraavaa. Vuodessa lapsia syntyy noin 130 miljoonaa. Mikäli lapsikuolleisuus (0-5 vuotiaiden kohortissa) on noin 30 lasta tuhatta syntynyttä kohden (aika tyypillinen luku ei kurjista kurjimmassa maissa), lapsia kuolee noin 4 miljoonaa vuodessa enemmän kuin tilanteessa missä lapsikuolleisuus saataisiin pudotettua meidän tasolle. Hinta nykytilanteeseen tyytymisestä on korkea.