WWF antoi äskettäin vinkkejä suomalaisten hiilijalanjäljen pienentämiseksi. He vertaavat meitä  Ruotsiin, jossa jalanjälki on puolta pienempi ja toteavat, että sen vuoksi tarvitsemme myös “kuluttajatekoja”. Osa yhdeksästä teesistä on ihan järkeviä, mutta olisiko kuitenkin ollut älyllisesti rehellisempää mainita syy siihen miksi ruotsalaisten päästöt ovat alhaisempia? Ruotsin sähköntuotanto on melkein hiilivapaata, koska melkein puolet heidän sähköstään tuotetaan vesivoimalla (mihin Suomessa ei ole maantieteen takia mahdollisuuksia) ja noin 40% ydinvoimalla. Ruotsalaisten alhainen hiilijalanjälki ei siis ole seurausta “tuulisähkösopimuksesta” (mitä WWF ehdottaa samalla, kun vastustaa ydinvoimaa) vaan suuresta määrästä luotettavia ja hiilettömiä voimalaitoksia.

Jotenkin osa vinkeistä tuntui myös kovin kummallisilta. Etätyöpäivä voi varmasti vähentää liikenteen päästöjä, mutta kuinka monella on tähän järkevä mahdollisuus? Vihje maalämpöpumpuista tuntuu taas vähän kummalliselta kerrostaloasukin korvissa.

Vihje: “Korvaa neljäsosa ruoastasi kasvukaudella itse kerätyllä, kalastetulla ja kasvatetulla ruoalla.” Tuo saa minut näkemään punaista. Meidän siis pitäisi siirtyä takaisin kohti esiteollista aikaa jolloin elettiin omavaraismaataloudessa? Epäselväksi jää miksi tämä olisi a) hyvä asia b) perusteltu Ruotsin toimien takia? Pieni numeerinen harjoitus. Arvoidaan, että tuo 25% tarkoittaa suunnilleen 400 kg ruokaa 4 hengen perheessä. Suomalaisilla tiloilla viljellään keskimäärin hiukan alle 4000kg vehnää/ha vuodessa eli 4 hengen perheen pitäisi viljellä (muiden toimien ohessa) vähintään noin 1000 neliömetrin maatilaa! Ilmeisesti vilja pitäisi myös jauhaa jauhoiksi. Tehdäänkö sekin kotona? Jos tehdään mitä se maksaa ja paljonko se kuluttaa energiaa? Jos ei, kuinka ruoka kuljetetaan toisaalla käsiteltäväksi?

Kenelle nämä ohjeet on oikein tarkoitettu? Jos WWF:n feissari joskus ihmettelee miksi en liitty jäseneksi, niin tällaisissa asioissa on syy. Missä on ympäristöjärjestö jolle älyllinen rehellisyys on toiminnan perusta? Missä on järjestö, joka on lähtökohtaisesti tiede- ja teknologiamyönteinen ja joka pohjaa kantansa ja toimintansa huolelliseen todellisten vaikutusten arviointiin? (Siis sen sijaan, että ensin määrittelee ideologiansa ja sitten valikoi niitä argumentteja, jotka tukevat ideologiaa ja sysäävät syrjään kaikki siihen sopimattomat argumentit.) Olen ymäristönystävä, mutta en halua kustantaa megafonia luddiiteille, jotka (ainakin tämän ulostulon perusteella) ovat enemmän kiinnostuneita varakkaiden omakotitaloasukkaiden omantunnon pönkittämisestä kuin todellisista ratkaisuista.