Australiassa on valmistunut 10MW aurinkosähkölaitos (Greenough River Solar Farm). Jos mediassa puhutaan aurinkosähkön kustannuksista, niin yleensä  puhutaan pelkästä paneelin hinnasta ja hehkutetaan kuinka niiden hinnat ovat pudonneet. Siksi onkin hyvä verrata tätä markkinointipuhetta siihen mitä Greenough River kokonaisuudessaan maksoi. Markkinointipuheissa kerrotaan usein kuinka aurinkosähkön hinta on pudonnut alle 1$/W. Näin annetaan ymmärtää, että Greenough River:n kaltainen laitos maksaisi alle 10 miljoonaa dollaria. Projektin sivuilla kustannukseksi kerrotaan 50 miljoonaa. Jos siis näette väitteitä aurinkosähkön kustannuksista, kannattaa ottaa lähtökohdaksi tarkistaa ne kunnolla. 

Australia on aurinkoinen maa joten ehkä laitos voi saavuttaa 20% kapasiteettikertoimen (Saksassa 10%). Tuolla hinnalla yksi toimitettu (keskimääräinen) GW maksaisi 25 miljardia dollaria. Ydinvoiman vastustajien mielestä ydinvoima on liian kallista, koska Moody’s Investor service (huomaa lähde!) arvioi, että ydinvoimala USA:ssa voisi maksaa 7.5 miljardia/GW. Kun huomaamme, että ydinvoimalan käyttöikä on helposti yli kaksinkertainen, aurinkosähkö vaatii näillä hinnoilla Australiassa liki kymmenkertaisen määrän pääomia tuotettua kilowattituntia kohden. Siihen päälle tulevat toki vielä verkkokustannukset ja kustannukset siitä kapasiteetista, jota käytetään pimeällä.

Laitoksessa on muuten 150000 ohutkalvotekniikkaa (CdTe) käyttävää paneelia, joista kukin painaa 12 kg. Ts. materiaalia tarvitaan paneeleihin noin 900 tonnia jokaista toimitettua megawattia kohden. Tämä ei ilmeisesti pidä sisällään paneelia kannattavaa metallitukea. Jos arvioimme, että kukin paneeli tarvitsee ainakin 2kg metallia tukirakenteisiin (arvio on varmaan alakanttiin), metallia kuluu lisää ainakin 150 tonnia megawattia kohden. (Ydinvoimalassa materiaali-intensiteetti on paljon alhaisempi.) Tellurium on myös hyvin harvinainen alkuaine ja pelkästään sen saatavuus rajoittaa CdTe-tekniikan pieneksi osaksi ihmiskunnan energiantuotantoa.

Paneelit valmistanut First Solar on kamppaillut kannattavuutensa kanssa ja irtisanoi tänä vuonna 30% työvoimastaan. Tällä hetkellä yritys on alallaan poikkeus ja tekee nähtävästi voittoa.

Aiheeseen liittyen:

  • Aurinkosähkön tukiaisista Massachusetts, USA (Capacity factor blog): Huomaa myös vältetyt päästöt. Kustannus hiilidioksiditonnista näyttää olevan yli 500 dollaria. EU:n päästökaupassa tonnin hinta on 10 dollarin nurkilla.