"Global Trends in Renewable Energy Investment 2015" tästä oma kopiosi.

“Global Trends in Renewable Energy Investment 2015” tästä oma kopiosi.

YK:n ympäristöohjelma UNEP on ulkoistanut Bloombergille yhden näkyvimpien raporttiensa tekemisen. En oikein tajua miksi tuota pidetään hyvänä ideana, mutta nyt on taas se aika vuodesta, kun tämä uusiutuvan energian hypetys julkaistaan. Raportti on yleensä aina melkein samanlainen. Ainoastaan numeroita päivitetään vastamaan edellisen vuoden tapahtumia, mutta tämän voisi varmasti automatisoida melko helposti. Toivottavasti UNEP ei maksa tästä muulla kuin antamalla Bloomberg New Energy Finance yritykselle osan uskottavuudestaan.

Alla esimerkki huonosti informoivasta graafista. (Tämä huomio ei ole tietenkään mitenkään rajoittunut BNEF:iin. He tekevät samaa kuin liki kaikki muutkin talousuutisia tehtailevat markkinamiehet.)

Hmmm....

Hmmm….

Kivoja ylöspäin suuntautuvia käppyröitä. Ne ovat aina kivoja ja kun ihmismieli on mitä se on, lukijan houkutus ekstrapoloida käppyröiden trendi tulevaisuuteen on suuri. Mutta miksi alkuajankohdat oli valittu noin? Eikö dataa ollut enemmän? Alla Bloombergin sivulta napatut käppyrät pidemmältä ajalta.

Photo 1.4.2015 12.46.48Photo 1.4.2015 12.41.30

Yllättävää kyllä BNEF valitsi alkuajankohdaksi sellaisen hetken, jonka jälkeen oli mahdollista esittää käppyröiden trendi nousevana. Jos he olisivat esittäneet koko datan, lukijalle olisi voinut jäädä erilainen kuva asiasta.

Aprillia! Aprillia! Oikeasti sijoitukset alalle ovat olleet mainioita. Eksponentiaalisen kasvun aikoja on alalla ollut vaikka kuinka monta viimeisten vuosien aikana. Tarkkanäköiset sen jo huomasivatkin, mutta esitetään se nyt vielä epäileville Tuomaillekin.

Photo 1.4.2015 12.46.48 (1)