Vaalien alla taas sieltä täältä kuuluu lupauksia siitä kuinka Cleantech pelastaa maailman ja siinä sivussa Suomen kansantalouden. Tuotamme saman entistä alhaisemmalla resurssien kulutuksella ja tästä innostuneena ulkomaanasukit innostuvat ostamaan entistä enemmän meidän tuotteitamme. Olen käsitellyt teemaa jonkin verran jo aikaisemmin (täällä ja täällä), mutta törmäsin uuteen esimerkkiin. Lentokoneiden polttoainetehokkuus on parantunut viimeisten vuosikymmenien aikana hurjasti.
AircraftFuelEfficiency1
Tämä Cleantech-sektori on samalla kasvanut innostavasti niin, että lopputuloksena on ollut alan päästöjen moninkertaistuminen. No mutta tulevaisuudessa kaikki on varmastikin ihan toisin ja onpa hyvä, että “suunnitelmat” ilmastonmuutoksen torjumiseksi eivät nojaa kriittisesti energiatehokkuuden päästöjä vähentävään vaikutukseen  #sarkasmia #we_are_screwed. Tätä huomiotani ei sitten pidä ymmärtää väärin. En vastusta tehokkuuden paranemista. Se on hyvä asia, koska se kasvattaa tuottavuutta ja sitä kautta talouskasvua. Sen sijaan viisaan on syytä suhtautua suurin varauksin sen kykyyn alentaa päästöjä. FlightCO2emissions

Tässä vielä laskettelua erikoisvalmisteisissa LED asuissa, koska… miksipä ei.

P.S. Jos jollain on mielessä ehdokas Uudeltamaalta, joka ymmärtää näiden asioiden päälle, vihjeitä otetaan kiitollisuudella vastaan.

Päivitetty 14.3.2015: Hesarissa oli tänään tähän liittyvä juttu. IT-sektorin energiankulutus on ollut rajussa kasvussa samaan aikaan, kun yksittäiseen laskutoimitukseen vaadittava energia on laskenut eksponentiaalisesti vuosikymmenestä toiseen.