Suomessa “uusia Nokioita” puhkutaan kiihkeästi ja niiden syntymää on ennustettu mm. tuuli- tai aurinkovoiman ympärille. Ensimmäinen kuva vertailee Nokian viime aikaista kurssikehitystä Vestaksen, Gamesan ja First Solar:n kurssikehitykseen. Vestas on maailman suurin tuuliturbiinien valmistaja, Gamesa neljänneksi suurin ja First Solar valmistaa ohuita aurinkopaneeleita. Vertailu Nokiaan on ehkä osuvampi kuin mitä hypettäjät tarkoittivat. Vestaksen kohdalla Tanskan hallitus on jopa kokenut tarpeelliseksi todeta, ettei aio tulla apuun mikäli Vestas ei pysty maksamaan velkojaan. Olisi kiva tietää mitä ovat ne kuningasideat, joiden turvin suomalaiset yritykset pärjäisivät tuossa ympäristössä, kun suuremmatkin ovat vaikeuksissa? Ainakaan yrityssaneeraukseen ajautunut Winwind ei niitä ideoita keksinyt.

Osakekurssit: Nokia, Vestas, Gamesa ja First Solar

Osakekurssit: Nokia (punainen), Vestas (ruskea), Gamesa (vihreä) ja First Solar (sininen)

Onko kyse pelkästään yksittäisistä yrityksistä. Ehkä sektoreilla kokonaisuudessaan menee loistavasti? Seuraava kuva vertailee eri sektoreille sijoittavien ETF:ien kurssikehitystä. Ei hyvältä näytä. Parhaiten pärjäsit, jos laitoit säästösi fossiilisiin polttoaineisiin. Muilla hävisit rahaa tuon vertailujakson aikana. Vähiten hävisit ydinvoimalla, tuulivoimaan sijoittamalla hukkui liki 80% säästöistä. Jos sijoitit säästösi aurinkovoimaan, on niistä jäljellä pelkät rippeet.

ETF vertailu: Öly+kaasu (sininen), ydinvoima (punainen), tuulivoima (ruskea) ja aurinkovoima (vihreä)

Mutta ei hätää. Lopetettuaan ensin omat satsauksensa aurinkovoimaan esimerkiksi Shell arpoo, että aurinkosähkö voi olla merkittävin teholähde…vuonna 2070. Sitä odotellessa se voi rauhassa myydä enemmän öljyä ja kaasua. Ja jos arvaus on väärä? No, kuka siitä oikeasti 60 vuoden päästä välittää sen enempää kuin me piittaamme 1950-luvulla tehdyistä ennusteista? Shell on varmasti valmis tuolloinkin myymään hiukan lisää öljyä ja kaasua…sopivaa korvausta vastaan. Tärkeintähän on kivan vision tuoma imagohyöty nyt. Rikkana rokassa Shell muuten visioi myös, että fossiilisten polttoaineiden kulutus kasvaa merkittävästi ja aurinkosähkön osuus primäärienergian kulutuksesta on korkeintaan noin 20%. Ilmastovaikutus ei heidän mukaansa ole ehkä niin paha, koska CCS. Miksi en ole vakuuttunut?

Lisäys 21.3.2013: Kiinalainen Suntech,yksi maailman suurimmista aurinkopaneelien valmistajista, on juuri ajautunut konkurssiin. Edes kiinalaiset eivät pysty tekemään tulosta näillä markkinoilla.