Greenpeace juhlii “ydinvoimavapaata” Japania toteamalla mm.

“…Osa ydinvoimasta on korvattu fossiilisilla polttoaineilla. Vuonna 2011 Japanin hiilidioksidipäästöt nousivat 2 % ja tänä vuonna ne saattavat nousta jopa 5,5 %. Uusiutuvien syöttötariffit tulevat voimaan tänä kesänä, tosin ilman niitäkin Japaniin rakennettiin viime vuonna 179 gigawattitunnin vuosituotannon verran aurinkovoimaa ja 35 gigawattitunnin vuosituotannon verran tuulivoimaa.

Smokestacks from a wartime production plant, W...

Japanissa ydinvoimalat ovat tuottaneet sähköä keskimäärin yli 30 GWe teholla. Greenpeace kokee jostain syystä tarpeelliseksi minimoida fossiilisten kulutuksen lisäystä Japanissa kertomalla, että vain “osa ydinvoimasta on korvattu fossiilisilla”. Anteeksi nyt vain, mutta se oikea muotoilu on, että “ydinvoima on korvattu lähinnä fossiilisilla”. Muu on harhaanjohtamista. IEA arvioi, että tänä vuonna Japanin öljynkulutus nousee 300 000 tynnyriä päivässä ja maakaasun tuonti 23 miljardia kuutiota. Nuo energiavuot tarkoittavat noin 19 GW edestä öljyllä tuotettavaa primäärienergiatehoa ja 27 GW edestä kaasulla tuotettavaa primäärienergiatehoa.  Näiden rinnalla on melko koomista puhua “179 GWh aurinkovoimasta” ja “35 GWh tuulivoimasta”, koska ne vastaavat noin 20 ja 4 MWe keskimääräistä sähköntuotantoa. Ydinvoimalla on Japanissa tuotettu kymmeniä gigawatteja ja Greenpeacen siunaamat energianlähteet ovat kasvattaneet tuotantoaan kymmenillä megawateilla. Greenpeace tuntuu pitävän CO2 päästöjen kasvua hyväksyttävänä ja luo parhaansa mukaan tälle fossiilisten polttoaineiden kasvavalle kulutukselle vihreää savuverhoa. Tällaisten syiden vuoksi minun on vaikeaa pitää Greenpeacea rakentavana voimana ilmastonmuutoksen torjumisessa. Tämän kaltainen toiminta hyödyttää suoraan fossiilisten polttoaineiden tuottajia ja on aktiivisesti tuhoisaa ilmastolle. Greenpeace on ensisijaisesti ydinvoimaa vastustava järjestö, joka on vasta toissijaisesti kiinnostunut ilmastonsuojelusta.

Greenpeace jatkaa: “Sekä Greenpeace että Japanin ympäristöministeriö ovat osoittaneet, että Japani voi saavuttaa tavoitteensa ilmastopäästöjen vähentämisessä, vaikka ydinvoimalat jäisivät kiinni. Japanin hallituksen on nyt korkea aika alkaa toimia uusiutuvien ja energiatehokkuuden edistämiseksi sen sijaan, että se yrittää roikkua kiinni vanhassa energiajärjestelmässään.

Energy [r]evolution konseptista olen kirjoittanut jo aikaisemmin joten ei nyt siitä sen enempää. Sen sijaan väite siitä, että Japani kykenee saavuttamaan ilmastotavoitteensa, vaatii tarkennusta. Japanissa on nimittäin kyllä arvioitu, että he voivat leikata päästöjään 25% vuoteen 2030 mennessä ilman ydinvoimaa, mutta ydinvoimaa käyttäen päästövähennykset voisivat olla 39%. Greenpeace:n mielestä 25% prosentin tavoite on siis ilmeisesti riittävä. Ainakaan he eivät koe tarpeelliseksi sitä kyseenalaistaa. Nähtävästi Greenpeacen planeetalla olemme onnistuneet leikaamaan päästöjä liian nopeasti niin, että voimme huoletta tähdätä alhaisempiin tavoitteisiin. Sillä planeetalla millä minä elän näin ei ole tapahtunut vaan päästöt ovat nopeassa kasvussa riippumatta siitä kuinka monta miljardia on upotettu Greenpeacen siunaamiin energianlähteisiin. Sillä planeetalla millä minä elän myös tuo 39% leikkaus on riittämätön.

lisäys 14.05.2012: Öljyn ja maakaasun lisäyksestä oli jo puhetta. Kivihiilen kulutus on Japanissa noussut ilmeisesti noin 1.6 miljoonaa tonnia kuukaudessa. Tämä vastaa noin 5GWe sähkötehoa tai noin 15 GW primäärienergiatehoa. Yhteenvetona arvioin, että ydinvoimasta on Japanissa korvattu fossiilisilla ehkä ainakin noin 75% ja loppu on säästötoimia. Saavuttaakseen tämän päästöjen lisäyksen Japanilaiset maksavat nyt ulkomaille kymmeniä miljardeja enemmän kuin aikaisemmin. Noin miljardi dollaria jokaista puuttuvaa gigawattia kohden. Tämä on suurin tekijä heidän vastasyntyneelle kauppataseen alijäämälleen.