Luin (vihdoin) Peter Singerin “Animal liberation” kirjan ja jäin sen myötä taas miettimään miksi kasvissyöjäksi ryhtyminen on niin hankalaa. Mitään järkevää argumenttia lihan ympärillä pyörivälle ruokavaliolle en ole kuullut. Kaikki lihan sisältämät ravintoaineet saa myös riittävän monipuolisesta kasvisruokavaliosta (B12 vitamiinia saa pillerillä, jos sitä kaipaa) ja varsinkin lännessä liiallinen lihan syöminen aiheuttaa pikemminkin tarpeettomia terveyshaittoja. Suuri osa siitä monien peräänkuuluttamasta lihaproteiinistakin päätyy vessanpönttöön tai muuntuu hiilihydraateiksi. Lihan tuotanto on myös ekologisesti tuhlaavaa ja sama määrä proteiinia voidaan tuottaa huomattavasti pienemmällä luonnon raiskaamisella kasveja viljelemällä. Lihan syömisen vähentäminen olisi siis suotavaa ei ainoastaan eläinten tarpeettoman kärsimisen vähentämiseksi vaan myös ekologisesti ja terveydellisesti. Miksi siis silti syön lihaa?

Tottumus, laiskuus ja helppous. Siinä varmaankin ne kolme keskeisintä lihansyömistäni ylläpitävää tekijää. Kun on tottunut tietynlaiseen ruokavalioon ja oppinut tietyt reseptit ja ostosrutiinit, vaatii niiden muuttaminen työtä. Lisäksi lihansyöminen on usein helpompaa etenkin kodin ulkopuolella. Hyviä kasvisruokavaihtoehtoja on vähemmän ja harvemmin tarjolla. Lisäksi vegaanina jäisin kaipaamaan juustoa. Juusto vain maistuu suussani niin hyvältä.

Millaisia keppejä ja porkanoita kaipaan? Liha voitaisiin tehdä kalliimaksi esim. verottamalla rajummin tuotantoa, joka aiheuttaa enemmän kärsimystä eläimille tai suurempia ympäristöhaittoja. Lisäksi pahimmat tuotantotavat voitaisiin kieltää kokonaan. Lounaspaikkoihin enemmän kasvisruokavaihtoehtoja ja ehkä niitä voisi myös suosia verotuksellisesti. Kouluissa ja päiväkodeissa tulisi tarjota enemmän kasvisruokaa niin, että seuraava sukupolvi ei kangistu samoihin kaavoihin kuin me. Kokkien koulutusta voisi myös muokata siihen suuntaan, että he osaavat valmistaa hyvää ja terveellistä kasvisruokaa. Muita ideoita? Eilen otin pienen askeleen. Reseptissä ehdotettiin naudansuikaleita, mutta korvasin sen tofulla. Hyvin onnistui.